22 Ekim 2014 Çarşamba

Jin-Rô (1999) / Jin-Roh: The Wolf Brigade

Sizi ciddiyete ve distopyaya davet ediyorum.

Kurt Tugayı ya da Tarafsız Kalmanın Dayanılmaz Ağırlığı...

Yönetmen: Hiroyuki Okiura
Süre: 102 Dakika
Tür: Drama, Fantastik, Macera

Konu:
Filmimiz Almanya'nın Japonya'yı ele geçirdiği paralel bir 1950ler Tokyo'sunda geçiyor. Terörist saldırıları bastırmak üzerine kurulmuş özel harekat timi üyesi olan Kazuki, bir gösteri sırasında şüpheli olarak peşine düştükleri bomba taşıyan bir kızın gözleri önünde intihar edişine tanık olur. Bu olayın ardından hem görevi ile ilgili, hem de psikolojik problemler yaşamaya başlayan Kazuki bir süre sonra bu kızın ablası olduğunu söyleyen ve ona çok benzeyen bir kadın ile tanışır. Kısa süre sonra da kendini terörist bir organizasyon ile acımasız ve sert anti-terrör timinin arasına sıkışmış halde bulur.



Değerlendirme:
Hikayenin politik tonunu fark eden herkesin ilk aklına gelecek isim Ghost In The Shell başta olmak üzere büyük animelerin yönetmeni Mamoru Oshii olacaktır. Oshii'yi bu filmin yönetmeni olmasa da, senaryo yazarı olduğunu görmek şaşırtıcı değil. Fark edeceğiniz üzere, tipik şirin anime stilinden oldukça uzakta, ciddi konularla uğraşan bir anime var karşımızda. Açılış ve final sahnelerindeki estetize aksiyon sahneleri bir yana bırakılacak olursa, filmde aksiyondan pek eser yok. Daha çok karakterleri ve bilmeceleri ön plana çıkaran anlatımı, tam da Oshii'nin sevdiği tarzda, yer yer felsefi ama daha çok psikolojik bir gerilim haline dönüyor. Karanlık atmosferi ve çok da hızlı ilerlemeyen olay örgüsü ile gerçekten bu türü seven anime severler için daha çekici bir hale geliyor. Ailecek izlemek için uygun olmaktan çok uzak olmak ile birlikte, çok az animede bulabileceğiniz bir atmosfere sahip. Kırmızı başlıklı kız hikayesini hikayeye yedirerek oldukça hoş bir alt metin yaratmayı başaran animenin, en güzel sahnesinin unutulması mümkün olmayan bir rüya sahnesi olduğunu söylemek mümkün. Bahsi geçen rüya sahnesini tekrar tekrar geriye sararak izlemek, hatta aynı anda hayranlık ve irkilme hisleriyle dolmak isteyeceksiniz. Karanlık distopya hikayelerinden hoşlananlar için keyifli bir seyirlik olacağı kesin. Okiura ise anime sektörünün emekçilerinden biri olarak pek çok büyük filmde arka planda çalıştıktan sonra bu yönetmenlik denemesinde başarılı bir iş çıkarmış.

Biraz kanlı olduğunu da eklemek gerek. Ufak kardeşlerle izlemeye hiç ama hiç uygun değil.

Animasyon: 8/10
Hikaye: 8/10
Atmosfer: 8/10

Genel Puan: %75
Sonuç: Tipik haftasonu eğlencesi olmayabilir ama sabırlı ve distopya hayranı biriyseniz elinizde bundan çok da iyisi yok.

Linkler: IMDB Wikipedia Animenetwork
İzlemek İçin: türkanime.tv

1 yorum: