8 Kasım 2014 Cumartesi

Suzumiya Haruhi no shôshitsu (2010) / The Disappearance of Haruhi Suzumiya

Serinin genel atmosferinin uzağında bir şiirsellikle karşılaşacaksınız.
Haruhi Suzumiya'nın Kayboluşu ya da Romantizmin Zaferi...

Yönetmen: Tatsuya Ishiara, Yasura Takemoto
Süre: 163 Dakika
Tür: Fantastik, Drama, Komedi

Konu: 
Kyon, Haruhi ve arkadaşları, liselerindeki tam olarak neye hizmet ettiği bilinmez S.O.S. klüplerinde yaklaşmakta olan yılbaşı için hazırlıklar yapmaya başlamıştır. Kyon için hayat her zamanki sınırlarda gezinmekte iken, bir sabah uyandığında her şeyin değiştiğini fark eder. Haruhi'yi kimsenin tanımadığı gibi, S.O.S. grubunun diğer üyeleri değişmiştir ve okuldaki sınıflardan biri kaybolmuştur. Tahmin edeceğiniz üzere Haruhi Suzumiya ise ortalıkta yoktur! Bu alternatif zamana nasıl geldiğini anlayamayan Kyon, çok sevdiği arkadaşlarına durumu anlatıp her şeyi eski haline çevirmek ile, sıradan ve sıkıcı eski hayatına dönmek arasında bir seçim yapmak durumunda kalır.

Değerlendirme:
2006-2008 döneminde Japonya'da olay yaratan ve en popüler anime serilerinden biri olmaya devam eden Melancholy Of Haruhi Suzumiya'nın bitişi pek çok hayran için üzücü olmuştu. Bazıları animenin 3. sezonunun gelmesi hayalini kurarken, birden bir filmin geleceği haberi piyasaya bomba gibi düşmüştü. Bu animeyi bu kadar eşsiz yapan şeyin karakterleri olduğunu söylemek gerek. Hoş, Friends-vari bir sitcom ile fantastik bir animenin özelliklerini bir araya getiriyor. Hiçbir özelliği olmayan anakarakterimiz Kyon'un, okulun garip ve neredeyse şizoid karakteri olan Haruhi'ye olan gizli aşkının fantastik öğelerle dallanıp budaklandığı hikayeye, robotlar, zaman yolcuları ve mistik kimseler dahil oluyordu. Sınırlarda gezinen Haruhi'nin, sürekli şahane tespitler yapan ve kendi kendine söylenen Kyon'un hayatının değil, tüm evrenin merkezinde olması bir sürü komik, ilginç ve beklenmedik olayı tetikliyordu. Bu film ise seriden alışık olduğumuz hızlı ve absürd komedi anlayışının çok uzağında. Öncelikle bunun yapılmış en uzun anime filmi olduğunu söyleyerek başlamak lazım. Ishiara ve Takemoto hikayelerini anlatmak için hiç acele etmemişler. Olayları açıklamak ve esrarı çözmek yerine, her biri kalbimizde yer edinmiş karakterlerimizin geçmişleri ve gelecekleri ile vakit geçirmemizi istemişler. Film piyasaya çıktığı andan itibaren tüm ağırlığına ve süresine rağmen büyük bir hit oldu. Sadece bir "final" animesi olarak değil, bir sinema eseri olarak övgüler aldı. Görsellik adına birkaç gömlek üste çıkıldığı gibi, hikayesinin ağırlığı, insancıllığı ve romantizmi gerçekten çarpıcı. Adından da farkedeceğiniz gibi bu filmde sevgili Haruhi ortalıkta pek yok, bu nedenle pek beklemediğimiz bir takım karakterlerin kıyıda köşede kalmış duygularına yoğunlaşıyoruz. Bu da filmi klişe bir "zamanda sıçrama" filminden uzaklaştırıyor ve yer yer fazlası ile ağır bir sanat filmi havasına yaklaşsa da filmden kopmamızı engelliyor. Açıkçası Haruhi Suzumiya'nın filmi nasıl olur diye sorsalardı, kimse böyle bir şey hayal edemezdi. Ama ortaya böyle güzel bir film çıkmış olması da, böyle güzel bir serinin şanına yaraşır oldu. Tabi animeyi izlemeyen biri için filmin çok bir anlam ifade etmeyeceğini söylemek lazım.


Animasyon: 8
Hikaye: 8
Atmosfer: 9

Genel Puan: %81
Sonuç: Haruhi Suzumiya sevenler için kaçırılmaması gereken bir eser. Ama seriyi izlemeyen animeseverler önce ilk sezona bir göz atmalı.


Linkler: imdb myanimelist
İzlemek için: turkanime

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder