17 Kasım 2014 Pazartesi

Tenshi no tamago (1985) / Angel's Egg

Farklı bir arkadaşlık portresi karşımızdaki.
Melek Yumurtası ya da Karanlık Sokaklarda Balık Avı...

Yönetmen: Mamoru Oshii
Süre: 71 Dakika
Tür: Fantastik, Bilimkurgu

Konu: 
Gizemli bir kız yanında dev bir yumurta ile uyanır. Sessiz bir şekilde yumurtasını da alarak yollara koyulan bu beyaz saçlı kız, karanlık ve ıssız bir şehrin sokaklarında gezinirken beyaz saçlı ve haça benzer bir silah taşıyan bir adamla karşılaşır. Başta ondan ürkmesine rağmen zamanla ona karşı güven duyacak ve onu gizli diyarına götürecektir.



Değerlendirme:
(Filmin atmosferini hissetmek için filmin müziklerinden biri olan bu müziği dinlemeniz tavsiye edilir.)
Mamoru Oshii'nin ilk uzun metrajlı filmlerinden biri olan bu film, anime tarihinde kendine özel bir yere sahip. Büyük ustanın daha önce burada da incelediğimiz Ghost In The Shell ya da daha sonra inceleyeceğimiz Patlabor serisinde yaptığı işlerin tam aksine, oldukça ağır, metaforik ve felsefi bir yapıt ile karşı karşıyayız. Film korkutucu bir uzay aracını anımsatan bir varlık ile açılıyor, ve yaşadığımız dünya ile alakası olmayan bir boyutta olduğumuzu tahmin ediyoruz. Kısa süre sonra, ismini öğrenemeyeceğimiz, beyaz ve gür saçlı, sürekli somurtan kız karakterimizin sessizce kırsal bir alanda ilerleyişini ve ıssız bir şehre inişini izliyoruz. Filmde uzun bir süre herhangi bir diyalog yok. Şehir karanlık ve ıssız demiştik, ama daha önemli bir nokta da herkesin bir şeylerden kaçar gibi terk etmiş olduğuna dair bir izlenim vermesi. Karnına sakladığı dev yumurta ile koşturup dururken, tankı andıran araçların yaptığı bir geçit töreni sonrası aniden beliren beyaz saçlı adam, kızımıza yoldaşlık etmeyi teklif eder. Başta bu teklifi reddeden karakterimiz, korktuğu ve zayıf düştüğü noktada bu yardım teklifini kabul eder.
Filmin tam olarak neleri ifade ettiğini tahmin etmek zor. Bu konuda sonsuz yorum yapılabilir. Sokaklarda gölge balıklar avlayan heykel balıkçılar, dev ve korkutucu tanklar, adamın haçı anımsatan kocaman silahi ve oldukça yürek parçalayan finali ile filmin insanlık tarihi hakkında ilginç gözlemler yaptığını söylemek mümkün. Savaş, din ve hayatta kalma mücadelesi ortasında melek yumurtasını korumaya çalışan karakterimizin kandırılması ve sonrasında çığlıklarından yüzlerce yeni yumurtanın ortaya çıkması ile Oshii izleyiciye bu manzaraya seyirci kalma ve isyan et diyor. Tam da kendisinden beklenecek bir manifesto!
Bu kadar ağır, karanlık ve derin bir animeyi izlemek zor olabilir. Ama bu ustanın en iyi filmlerinden biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Melek yumurtası animeyi eğlenmek için değil, bambaşka bir deneyim yaşamak için izleyen insanlara göre bir anime. Tıpkı Cat Soup'ta olduğu gibi. Kolay bulunur bir seyirlik değil, kolay bir lokma olmadığı gibi...


Animasyon: 8
Hikaye: 8
Atmosfer: 10

Genel Puan: %83
Sonuç: Genç yaştaki arkadaşlarımıza pek hitap etmiyor olabilir, ama avrupa sinemasına ve felsefeye ilgisi olan animeseverler için tam bir ziyafet.


Linkler: imdb myanimelist

İzlemek için:  turkanime

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder