Beyniniz artık ummadığınız kadar savunmasız. |
Makinedeki Hayalet ya da Postmodern Bir Varoluş Biçimi...
Yönetmen: Mamoru Oshii
Süre: 83 Dakika
Tür: Bilimkurgu, Aksiyon, Gerilim
Konu:
Cyborg bir polis olan Motoko Kusanagi, nereden geldiğin bilinmeyen ve artık neredeyse herkesin beyninde bulunan işlemcileri bile hackleyebilen bir hacker'ın peşine düşmüştür. Adı Pupper-Master (Kuklacı) olan hacker başta tipik anarşist eylemler yapan biri gibi görünmektedir. Ama zaten varoluşuyla ilgili büyük kuşkular içerisinde olan Kusanagi bu takip sırasında kendisi ve bu hacker arasında bir takım benzerlikler olduğunu görecektir.
Değerlendirme:
Mamoru Oshii ustanın anime dünyasına kazandırdıkları saymakla bitecek gibi değil. Ghost In The Shell ise sadece anime dünyası için değil, tüm dünya sineması için önemli bir film olarak kabul edilmektedir. 2000'ler cyberpunk/bilimkurgu türü için bir referans noktası oluşturan film başta The Matrix olmak üzere pek çok filme ilham kaynağı olmuştur. (The Matrix'in kare kare bu filmden nasıl ilham aldığını bu linkte görebilirsiniz.) Bu filmi bu kadar önemli yapan konuların başında, kendisinden önceki cyberpunk başyapıtı Akira'nın görsel olarak kazandırdıklarını, felsefi altmetinlerle tekrar yorumlaması olmuştur. GITS, insan beyninin dahi mahremiyetini kaybettiği, Oshii'nin anlatmayı sevdiği karanlık gelecek portrelerinin en kusursuz olanı. İnsan bedenlerinin seri üretim olarak yaratılabildiği, beyinlerin dahi bedenler arasında aktarılabildiği sınırsız bir gelecekte, Kusanagi ciddi bir varoluş kaygısı yaşamaktadır. Çünkü yaptığı işi yapmak zorunda bırakılması dışında, varoluşu için hiçbir anlam bulamamaktadır. Orijinal bedeninin ne zaman yok olduğunu sorgulaması ya da çoğu gece denizin dibine dalıp tekrar tekrar suyun yüzeyine yükselmesi bu kaygının rahatlatılması için yaptığı meditasyonlar. Filmin ilk yarısı karakterlerimizin içine düştükleri felsefi açmazları izledikten sonra filmin ortasındaki şahane geçiş karelerinin ardından ezber bozan bir şey de oluyor: Kuklacı kendini aniden ele veriyor. Son derece şüphe çekici bu davranışın altında yatan motivasyonları öğrendiğimizde ise ne diyeceğimizi bilemiyoruz. GITS, yeni bir var oluş biçimi, hatta yaşam biçimi olabileceğini iddia ediyor. İnsan genomunun kendi kendini kopyalayan bir virüsten farklı olmadığını, bu açıdan bakılınca bir bilgisayar programının ise kendi zekası olduğu takdirde herhangi bir canlı kadar hakları olabileceğinden bahsediyor. Filmin nefes kesici finali ise aksiyon severler tarafından tekrar tekrar izlenecek kalitede. Kusanagi gibi mükemmel bir aksiyon kadın figürünü tarihe kazandırdığı için bile ayakta alkışlanmayı hak eder Mamoru Oshii ve manganın yazarı Masamune Shirow.
Animasyon: 9
Hikaye: 10
Atmosfer: 10
Genel Puanı: %95
Sonuç: Anime sever olmanız gerekmez, eğer sinemayı seviyorsanız bu filmi bir an önce izleyin.
En güzel anime müziklerinden biri ile veda edelim bu seferlik. Filmin kendisi kadar güzel soundtrack'i de şiddetle önerilir.:
Linkler: imdb wikipedia mynamimelist
İzlemek için: turkanime.tv
Elinize sağlık harika bir inceleme olmuş
YanıtlaSil