3 Kasım 2014 Pazartesi

Heisei tanuki gassen ponpoko (1994) / Pompoko

Şekil değiştiren rakun çetesi karşınızda!
Pom Poko ya da Rakun Testislerinin İntikamı...

Yönetmen: Isao Takahata
Süre: 119 Dakika
Tür: Komedi, Fantastik, Macera

Konu:
Şekil değiştiren rakunlardan oluşan bir kabile, hızlı şehirleşmenin yanı başlarına ulaşması sonucunda mutlu mesut yaşadıkları ormanlarından sürülme tehlikesi ile karşı karşıya kalırlar. Uzun süredir barış ve huzur içinde yaşadıklarından olsa gerek, pek çok genç rakun şekil değiştirmeyi bile hatırlamaz haldedir. İnsanları ancak bu özel güçleri sayesinde yenebileceklerini fark eden kahramanlarımız, tek tek şekil değiştirmeyi öğrenecekleri ve bu sayede ormanlarını korumaya çalışacakları bir maceraya atılırlar.


Değerlendirme:
Studio Ghibli denince herkesin aklına Hayao Miyazaki usta gelir. Ama kendisinden yaşça kıdemli bir arkadaşı ile birlikte bu yola atıldığını da animeseverler bilir. Isao Takahata, Miyazaki'nin ömür boyu yoldaşı olmuş, hatta çoğu zaman kendini geri plana çekip onun istediği gibi davranmasına izin vermiştir. Zira Miyazaki eşi benzeri bulunmaz bir hikaye anlatıcıdır. Takahata'nın başyapıtı (ve burada da incelenecek olan) Hotaru No Haka, tam da Miyazaki'nin Tonari No Totoru'su ile aynı yıl piyasaya çıkmıştır. Aslında bu iki filmin kıyaslanması bile bu iki yönetmenin farkını ortaya koyacaktır. Takahata sert ve net bir adamdır. Filmleri Miyazaki'nin masalsı havasından uzakta, animelerin o zamanlar olduğu tondan çok farklı, biraz politik bir atmosfere sahiptir. Pom poko bu açıdan bir istisna değil. Takahata'nın en çocuksu filmlerinden biri olarak görülse de, ufak bir çocuk için fazlası ile absürd öğe barındırıyor. Testislerini paraşütlere dönüştüren dev rakunların, arada bir, korkunç derecede anormal görünüme sahip insanlar kılığına girerek aramıza karıştığı bir film, şirin olmaktan ziyade ürkütücü olabilir. Miyazaki'nin elinde "Mononoke-hime" tadından bir filme dönüşebilecekken, Takahata'nın elinde ana karakterin bile olmadığı, onlarca rakunun hayalleri ve yaşamlarının arasında akıp giden kurgusu ile değişik bir animeye dönüşüyor. İzlemesi keyifli, verdiği mesaj oldukça güçlü bir film olan Pom Poko, temel olarak yer yer biraz fazla didaktik olma tehlikesi yaşıyor. Ghibli filmlerinin temel temalarından olan "doğayı koruyalım." teması defalarca kere aynen burada belirttiğim cümle kadar net bir şekilde ifade ediliyor. Filmin dağınık kurgusu ve sert sahneleri nedeniyle çocuklara yönelik olmadığı bu kadar aşikar iken, mesajlarını bazen "çocuklara yönelik" vermesi filmin garip bir ikilemi olarak görülebilir. Takahata'nın geniş zamana yayılmış ama sayı olarak az filmografisinde kendince hoş bir yerde olduğunu söylemek mümkün. Sonuçta bir Ghibli filmi olduğunu hatırlamakta fayda var!


Evet, tam olarak böyle bir filmden bahsediyorum.


Animasyon: 8
Hikaye: 7
Atmosfer: 8

Genel Puanı: %76
Sonuç: Ghibli severler kesinlike izlemeli. Bunun dışında absürd, komik ve aksiyon dolu bir rakun macerası izlemek isteyenler listelerine alsınlar.

Linkler: imdb animenetwork
İzlemek için: pom poko

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder