25 Kasım 2014 Salı

Majo no takkyûbin (1989) / Kiki's Delivery Service / Küçük Cadı Kiki

Miyazaki'nin göklerde uçma aşkı bitmiyor.

Küçük Cadı Kiki ya da Sihirli Bir Büyüme Hikayesi...

Yönetmen: Hayao Miyazaki
Süre: 103 Dakika
Tür: Fantazi, Drama

Konu: 
13 yaşına gelen küçük bir cadı olan Kiki'nin artık evini terk etmesinin ve yeteneklerine göre çalışabileceği bir yer bulmasının zamanı gelmiştir. Kedisi Jiji'yi de yanına alarak süpürgesine atlar ve yaşamak isteyeceği bir şehir bulana kadar göklerde uçar. Sonunda yaşamak istediği şehri ve yapmak istediği işi bulduğunda ise, kendini ve insanları tanıma sürecine girer. Büyümek Kiki'nin hayal ettiğinden daha sancılı bir yolculuktur.


Değerlendirme:
Sitemizdeki 2. Miyazaki filmi olan Kiki, ustanın diğer filmleri gibi çok üst düzey bir yapıt. Bu sitede incelediğimiz Laputa: Castle In The Sky gibi büyük bir kısmı gökyüzünde geçiyor. Ana karakterin ufak bir kız olduğu, göklerde süzüldüğümüz ve bir büyüme hikayesinin anlatıldığı Kiki, Miyazaki'nin en klasik filmi olarak görülebilir çünkü ustanın filmlerindeki klasik temaların neredeyse hepsini içinde barındırmaktadır. Özgür ve kendi başına olmanın çekiciliği ile yola çıkan Kiki, Miyazaki'nin sonradan çok etkilendiği Stockholm'den esinlenerek yarattığını ifade ettiği bu şehirde tutunmaya çalışırken birbirinden etkileyici karakterlerle karşı karşıya geliyor. Kendine kuryelik işini seçen Kiki, iyi kalpli ve düşünceli olması ile hızla çevresindeki insanların takdirini kazanıyor. Hatta bu süreçte uçmakla ilgili fantazileri olan bir çocuğa aşık bile oluyor. (Kim bilir belki bu çocuk Miyazaki ustanın çocukluğudur!) Film adeta bir pamuk şeker edası ile insanı kendi masalsı gerçekçiliğine çekerken, hayatın acı ve sert yanları ile de uğraşmayı ihmal etmiyor. Kiki'nin kendine inancını yitirdiği andan itibaren güçlerini yitirmesi ve çevresindekileri yavaşça kaybetmesi izleyiciye kendi gençlik dönemini anımsatıyor. Filmdeki yan karakterlerin her biri oldukça gerçekçi ve dengeli. Ormanda yaşayan ressam kızdan tutun, ev arkadaşı 2 yaşlı teyze ve onların şımarık yeğenlerine kadar herkes Kiki'ye hayat hakkında çok özel şeyler öğretiyor. Miyazaki burada büyümek istemeyen insanoğluna çok güzel bir mesaj da veriyor, çünkü insanın tanıştığı her insandan öğreneceği bir şeyler olduğunu gösteriyor. Bir büyüme hikayesi bundan daha saf, daha güzel olabilir mi diye soracak olursak, cevabı yine Miyazaki ustanın sonra burada inceleyeceğimiz Spirited Away filminde saklı. Ama Kiki de hiç aşağıda kalmıyor.



Animasyon: 10
Hikaye: 9
Atmosfer: 9

Genel Puan: %90
Sonuç: Her yaştan izleyiciyi içine çekecek ve bitene kadar da bırakmayacak bir şaheser.

Linkler: imdb myanimelist
İzlemek için: turkanime.tv

7 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. harika bir blog. animeleri severdim de filmlerini ilk kez duydum. biz de kilo vermek üzerine bir blog açtık. iyi günler...
    Kilo vermek

    YanıtlaSil
  3. Hocam yazılarınız çok iyi. Bıraktınız mı yazmayı yoksa ara mı verdiniz. İyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bıraktım gibi bir şey oldu yeterli ilgi gelmeyince. şimdi yeni blogum gri gökyüzünün altında ile devam ediyorum. oradan takip edebilirsiniz.

      Sil
    2. Yaklaşık 14 ay sonra gelen cevabınız beni çok mutlu etti. artık yazılarınıza olduğu gibi size de saygı duyuyorum. Aktif olarak takip ederim artık sizi. Kolay gelsin :)

      Sil
    3. biraz geç cevap yazdığım için özür dilerim. bir süredir bakamıyordum. eskisi gibi anime yazmıyorum ama hala çok severek izliyorum. arada fırsat buldukça yazarım muhtemelen. yakın zamanda çok iyi anime filmi çıkmadı bir iki istisna dışında. eski filmleri de bitirdim gibi bir şey oldu :)

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil